Ghidu` corporatistului

Te nasti intr-un sat de pe langa un oras mai mare (Braila, Buzau sau Galati, de preferinta). Satul vostru are si o sosea. Tu nu stai la sosea. Acolo stau aia instariti. Tu nu esti.
• Cresti auzind-o pe Maica-ta spunandu-si cat e de proasta ca l-a luat pe tac-tu si spunandu-ti ca daca nu inveti ai sa ajungi ca el.
• La scoala din sat esti primul. Maica-ta e mandra, vecinele invidioase, taica-tau bea in cinstea ta.
• Dai la liceu la oras. Primul soc cultural. Stai la o matusa. Domnisoara la 50 de ani. Pentru tine e zana cea buna, pentru vecinii ei, „nebuna de la cinci“. Iti petreci mare parte la baie. Veceul in casa te fascineaza.
• Dupa primul an de liceu in care ai fost doar al cincilea din clasa si maica-ta aproape ca te renegase, te acomodezi si te faci tocilar. Ti se zice „Taranu“, fetele iti vorbesc frumos doar cand iti cer tema, baietii joaca fotbal cu ghiozdanul tau.
• Ajungi la facultate. La Bucuresti. Al doilea soc cultural. Maica-ta iti trimite scrisoare ca poate sa moara linistita. In aceeasi scrisoare ma-ta mare zice ca ea vrea sa te vada insurat si ca moare dup-aia. Stai la camin si te descurci cu mancare de acasa tinuta la rece pe pervazul ferestrei. Si aici esti printre fruntasi.
• In ultimul an de facultate, te duci internship. Stai opt luni neplatit, dupa opt luni seful biroului iti zice: „Avem un post liber“. Accepti chiar salariul minim pe economie. O suni pe maica-ta si-i dai raportul. E atat de fericita incat, se gandeste ca, acum ca te-ai realizat la Bucuresti, ar putea sa-l lase pe tac-tu si sa vina sa stea cu tine.
• La job vii primul si pleci ultimul. Lucrezi in weekend si de acasa. Esti ultra-obedient si pupincurist. Colegii sunt scarbiti de tine, seful te place si te exploateaza. Iti mareste salariul. Poti chiar sa ii trimiti si maica-tii niste bani.
• Te insori cu cea mai frumoasa fata de la tine din sat. E si ea venita la Bucuresti, dar nu a avut succesul tau. Faceti nunta in sat. Maica-ta plange, bunica-ta nu moare, in schimb e mort de beat taica-tau.
• Esti avansat. Ceva directoras. Ea e gravida. Faci credit pentru casa si masina. Te asteapta 25 de ani de rate si vacante in Turcia, Bulgaria si Grecia. Bunica-ta a murit, Maica-ta vine la voi sa va creasca plodul, Taica-tau e tot la birt. Nu esti fericit, dar esti implinit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *